fredag den 21. september 2012

Fredags tankerI går var jeg til et rigtig godt foredrag med journalist ogforfatter Jeanette Ringkøbing. Jeanette og hendes mand udgav i foråret bogen "Vejen videre - når dit barn har autisme" og det var lige præcis den hun holdt foredrag om.
Hun sagde rigtig mange gode ting. Nogle ting ved jeg, men nu har Bjørn også haft diagnosen i 4 et halt år. Andre ting kan blive ved at give stof til eftertanke. Det jeg bed mest mærke i, i går var Jeanettes tanker om det videre liv i en familie hvor der er autisme. Livet hvor der også skal være plads til søskende og mor og far - og helst også til kontakt med venner og familie.
Jeg har tidligere her på bloggen gjort mig tanker om, hvad det er der udfordre familier med autisme, for mange at de problemer vi oplever, er ganske genkendelige for folk i familier uden autisme.(Læs evt. dette indlæg) Her var Jeanettes pointe, at der bare er mere: Flere konflikter, mere stress, mere sorg og flere arbejdsopgaver. Som forældre til etbarn med autisme skal man ikke bare være mor, men også sagsbehandler, støttepædagog, legekammerat, socialpædagog osv.
Og så er der det med sorgen der, som bogen skriver, ofte kommer på besøg. Hver gang der er noget barnet ikke kan eller som familien ikke kan på grund af barnet. Hver gang barnet taber tereng og overhales af andre børn. Det er f.eks. snart kun matematik og computer som Bjørn kan bedre end Freja, som trods alt er 3 et halvt år yngre.(AV) Og han ser det også selv og er ked af det. (AV AV)

Den største nye indsigt for mig var dog denne. Psykologer der arbejder med sorg og krise siger at livskriser kalder gamle sår frem. Sår helt tilbage fra barndommen. Følelser af ikke at slå til, dårligt selvværd fra teenageårene mm. Når man oplever krise går man tilbage til gamle og sikkert også uhensigtsmæssige følelser, opfattelser og reaktionsmønstre. Så hver gang sorgen kommer på besøg, ja så river det lidt i de gamle sår. (Hmm)

God fredag

4 kommentarer:

 1. Som din veninde synes jeg det er intet mindre end en pligt at læse bogen:-) Jeg er dog ikke kommet til den endnu. Og måske er det også godt nok at lytte til og læse dine kommentarer til bogen.

  SvarSlet
  Svar
  1. Jeg har langt fra læst den hele endnu, så der kommer nok flere indlæg om den. Men måske bliver bliver du færdig før mig.

   Slet
 2. Jeg håber Jeanette Ringkøbing også holder et foredrag i nærheden af mig, for det lyder meget interessant og relevant. Jeg vil se frem til flere indlæg om bogen. Af en eller anden grund har jeg selv kun læst lidt hist og her i bogen og kan ikke rigtig tage mig sammen til at læse den ordentligt.

  SvarSlet
  Svar
  1. Jeg har det på samme måde. Vig egentlig gerne læse den hele vejen igennem, men... og så er der jo tiden, den gamle filur.

   Slet

Mange tak for din kommentar