fredag den 17. maj 2013

Følsomme hjerner

Kender I det, at der er noget man egentlig godt ved, men som altid er godt at få genopfrisket?

Jeg har gennem årene hørt en del oplæg om, hvordan hjernen er anderledes opbygget hos mennesker med autisme spektrum forstyrrelser end hos de såkaldt normale.
Det ved jeg egentlig godt.
Alligevel var det dejligt og afklarende, da jeg for nylig læse om videnskablige studier af den autistiske hjerne i bogen "Vejen videre", som jeg tidligere har omtalt her på bloggen.
En amerikansk undersøgelse har vist at antallet af neuroner (nerveceller) i præfrontale cortex (pandelapperne) er 67% højere hos børn med autisme frem for hos børn uden diagnosen. Præfrontale cortex er den del af hjernen, hvor man nogen siger at personligheden sidder. Den tager sig af den bevidste tankegang, vurdering, forståelse, organisering og handling. Det er her man afgør, hvad der er godt og skidt, overvejer konsekvensen af handlinger, og udøver social selvkontrol. Ja meget af det, som mennesker med autisme har svært ved.

Forskerene vurderede, at det forøgede antal neuroner, stammer tilbage til fosterstadiet. Hvilken betydningen de ekstra mange nerveceller har bliver der stadig forsket i, men meget tyder på, at det forringede pandelappernes evner. Ydermere har det indflydelse på hjernes videre udvikling efter fødslen. Hos alle hjerner forholder det sig sådan, at mens næsten alle neuroner er færdigdannet ved fødslen, dannes de mange forbindelser mellem neuronerne, som en del af den udvikling og læring barnet gennemlever. Det er så at sige disse forbindelser der udgør vores evner og færdigheder. Men det forhøjede antal neuroner påvirker altså denne udvikling, så der opstår fejlforbindelser.

I Vejen videre formuleres det således, at mennesker med autisme "... opfatter (for) mange detaljer, men ofte har svært ved at sætte detaljerne ind i en meningsfuld sammenhæng." 

Måske er det forklaringen på at Bjørn ikke vil gå i sko, men kun sandaler eller gummistøvler (med eller uden foer) !!!
... eller at han vitterligt ikke kan falde i søvn uden at høre historie-cder!!!
... eller at han bliver hysterisk bare ved tanken om hvordan risalamande smager og lugter!!!
... eller ...


Ingen kommentarer:

Send en kommentar

Mange tak for din kommentar