lørdag den 21. juli 2012

Afslapning eller dovenskab


Jeg ved at der må være andre der kender til denne problematik.
Vores store søn elsker at ”skærme” den. Altså at se fjernsyn, spille computer, Wii, Xbox, DSi… you name it!
Og hvorfor er det så et problem?
Jahh jeg synes bare tit, at det bliver for meget… og det må jo være fordi jeg tænker, at det er dårligt for ham. Man hører også hele tiden mere eller mindre intelligente; og mere eller mindre anerkendte eksperter, som udtaler sig om, at for meget fjernsyn og computerspil er dårligt for det ene eller det andet. Skulle man tro dem alle sammen bliver man både asocial, overvægtig, voldelig og sikkert meget andet dårligt af at ”skærme” for meget. Og hvem ønsker det for sit barn???
Heldigvis er min mand mere pragmatisk. Han har selv fået lov at spille meget Commodore64 og Bib-bib-spil (som det hed den gang) og se meget fjernsyn og… ja nu er han systemudvikler, et job som han er super sej til og hvor han tjener kassen… Og han er hverken asocial, overvægtig eller voldelig, selvom han stadig spiller en masse både gamle og nye computerspil.
Desuden er der noget med, at hvis man har ADHD kan computerspil være opkvikkende på hjernen. Jeg vil ikke gøre mig alt for klog på de finere detaljer i hjernen. Men har man ADHD er der nogle processer i hjernen der fungere langsommere. Derfor søger nogle med ADHD adrenalin-kicks f.eks. ved at”klatre på væggene”. Derfor får mange med ADHD Retalin eller lignende, som indeholder et amfetamin-lignende-stof, som virker opkvikkende. Begge dele kan holde hjernen vågen. Og begge dele kan godt give bekymringer, ikke mindst for forældrene. Men computerspil med den blinkende skærm kan altså også holde hjernen vågen.
Måske handler denne problematik mest af alt om en generationskløft. Måske er der ingen der spekulerer over for lidt eller for meget skærm om 30 år???
Så måske bør jeg bare tage en slapper når min søn gerne spille Skylanders i strålende solskin.

10 kommentarer:

 1. Jeg tænker, ja man skal tage det helt roligt. Vi andre kan jo også godt lide at sidde og slappe af med tv, og nogle mænd med computerspil. Jeg tænker mere man skal være opmærksom på, HVORDAN de sidder og ser tv fx. Hvis de bare hele tiden sidder alene i stuen- eller på værelset, for mange har jo tv på værelset fra lille idag- og de sidder dér og bare er "placeret" i mange timer, så synes jeg det er et problem. Men nogle ting kan man sidde og se med dem, nogle ting kan være skabende for en leg bagefter, og så skal de selvfølgelig ikke se voldelige nyheder, noget med masser af blod mm, synes jeg. Man behøver ikke sidde og se en hel film med dem, men man kan sægtte sig sammen med dem 10 minutter måske og lige høre ad til handlingen osv. Så alt i alt mener jeg, at ja, det er udviklingen, vores forældre sagde jo også noget lignende til os, da vi var børn- bare man tænker over hvordan, der bliver set tv og spillet computer:-) Håber du kan bruge min mening til noget. Knus Heidi

  SvarSlet
 2. Kære Heidi
  Mange tak for din kommentar.
  Måske kommer nogle af min tanker også af, at jeg er vokset op uden fjernsyn ( og computer)
  Jeg synes du har en god pointe med, at det også handler om, om de er placerede foran tv´et eller de selv vælger det. Og så kan jeg rigtig godt lide din tanke om at følge med i hvad de ser, især de små. Vores den store har lige fået fjernsyn på sit nye værelse, men han er jo også 11 år. Og det er kun til DVD´er og spil, for så ved vi hvad han ser. Han kan nemlig godt blive MEGET bange for nyheder og lignende.
  Men tak, jeg prøver at tage en slapper (med min computer - hø hø)
  Signe

  SvarSlet
  Svar
  1. Hi Hi ja, den computer.....:-) :-)

   Slet
 3. Jeg kender godt tanken. Men jeg er nået frem til at både film og computer er en fin måde både at slappe af og måske også lære noget nyt på. Aksel har lært rigtig meget af at spille Ipad. F.eks. har han lært farverne og tallene fra 1-20. Noget som han ikke var motiveret til at lære, før han spillede nogle spil på Ipaden. Film synes jeg faktisk er med til at øge hans fantasi, som ikke er ret god. Og når vi snakker om film (og andet som han synes er spændende) bliver han også bedre til at udtrykke sig og fortælle om handlingen osv. Han er jo så også kun 4 år og ikke alderssvarende sprogligt.
  Han har så en tendens til at se de samme film og spille de samme spil i lange perioder, og det er jo så knap så udviklende. Men jeg tænker også at Aksel har en krævende hverdag i børnehave hele dagen, hvor der næsten hver dag er enten talepædagog, ergoterapi, motoriktræning eller andet krævende, så han er virkelig meget på i hverdagen. Så han skal have lov til at slappe af herhjemme med det han nu interesserer sig for. Og han har ikke fantasi til at lege ligesom andre børn, og jeg tænker at ipad og computer måske kan blive der hvor han faktisk kan måle sig med sine jævnaldrende.
  De bedste hilsner Janni

  SvarSlet
  Svar
  1. Tak for dit lange gode svar.
   Rigtig god pointe at de kære børn faktisk også lærer noget af computer og fjernsyn. Det tænker jeg ikke så meget på, så det er godt at huske.
   Og så er der ingen tvivl om at begge dele, kan være indgang til at opbygge sociale relationer både i form af fældes interesser og fantasiunivers, men også i form af en aktivitet som de kan overskue sammen med andre. Hvis det kan være svært at overskue alle de uskreven regler og rammer i en fri leg, er computerspil gode og trykke, fordi det er spillet der bestemmer reglerne, så de skal ikke diskuteres.
   Jeg er også helt med på at efter en lang hverdag i skole, frit eller børnehave, så har man ret til at slappe af. Men hvad så med weekender og ferier, hvor der virkelig kan blive set og spillet i mange timer?
   Gode hilsner tilbage Signe

   Slet
 4. Jeg kan ikke lige tage mig sammen til det lange respons lige nu. Bare to betragtninger.
  Der er ikke nogen tvivl om at TV/PC/... er godt, hvis dagen bliver for fuld af indtryk.
  Men jeg kan ikke "kommer uden om" at vi alle er for fysisk inaktive, og det er trist at se, alt for unge, alt for tykke mennesker.
  Så jeg øver mig i at tænke alt med måde, og så nyde når ungerne hygger sig med det ene eller det anede.

  SvarSlet
  Svar
  1. Mange tak for din kommentar søster.
   Ja der er et voksende samfundsproblem der... Men tænker på om vi kan give computer og fjernsyn skylden for overvægten? Jeg mener før hen havde man jo også stillesiddende interesser. Handler dette ikke mere om kost - for meget sodavand, slik, fastfood osv. Selvfølgelig har vi et ansvar for at se samfundsudviklingen i øjnene. Når vores hverdag bliver for stillesiddende, så må vi udvikle nogle nye traditioner, så vi får bevæget os nok, og så vores børn lære at bevæge sig.
   Og det falder lettere for nogle end for andre :-)
   Signe

   Slet
  2. Det kan man jo vende og dreje som man vil.
   Ingen tvivl om at hvis man bare kunne spise sundt (jeg kan ikke) og kun det man har brug for, ville man ikke blive for tyk. Men vores kroppe har jo godt af at blive rørt, og ikke godt af, ikke at blive belastet.
   (ex. i vægtløs tilstand udvikler man knogleskørhed)
   SÅ jo tak ! vaner der gør at vores kære poder, ikke vender sig til at sidde stille hele dagen.
   :-) Ane

   Slet
 5. Denne kommentar er fra Mette Bang Dons som havde svaret på facebook.

  Altså... jeg kan ikke få det til at virke inde på din blog, men når nu jeg har skrevet, så kopierer jeg det altså herind istedet for bare at slette det igen

  Så har jeg også fundet vej til din blog (via facebook).
  Jeg er meget enig i, at computerspil, film etc. i sig selv ikke skader, men derimod kan udvikle og styrke fantasi, evnen til at løse opgaver, tælle, stave osv. Selvfølgelig er det ikke alt som er af god kvalitet (jeg kan f.eks. ikke snuppe Cartoon network), men der kan man jo prøve at styre børnene i retning af de spil/film, som har lidt mere at byde på.
  For mig at se opstår problemerne, hvis barnet kun vil "skærme den" (eller kun vil læse tegneserier elller spille fodbold), men hvis det er en blandt mange aktiviteter, så er det ok.
  Og endelig synes jeg godt børn må mærke forskel på hverdag og ferie, så at der ind imellem er en dag, hvor de sidder foran skærmen, ja så går det nok også. Dagen efter er de måske ude og igang hele tiden og så ender det nok med at gå op til sidst.

  SvarSlet
  Svar
  1. Tak for en kommentar fra endnu en søster :-)
   Rigtig god pointe at der er forskel på hverdag og ferie. Der må gerne være lidt mere luksus i ferierne.
   Og ja vi skal også huske det lange perspektiv. Jeg har sjældent noget imod at man skærmer efter en lang dag, hvor der har været fuld drøn på. På samme måde er det jo, hvis man i ferien har leget en hel dag og næste dag spiller computer.
   Og til sidst skal lige med at jeg også HADER Cartoon Network.

   Slet

Mange tak for din kommentar