lørdag den 21. september 2013

Let´s PlayOn


Bevægelse er godt! Godt for kroppen, godt for sjælen, godt for humøret. Godt for børn og voksne. Også for dem med autisme spektrum forstyrrelser.
Hvert år når de nye sæsoner i de forskellige sportsklubber starter, får jeg dårlig samvittighed over, at det ikke er lykkedes at finde et sportstilbud til Bjørn.
Og den dårlige samvittighed er bestemt ikke blevet mindre med årene. Efterhånden går det meste af Bjørns fritid går foran en eller anden slags skærm. Legetøjet bliver ikke brugt mere, ikke engang lego'et, men hvad kan man forvente... drengen er 12 år. Om sommeren kan haven med trampolin og vandkamp trække ham ud og det samme kan sneen om vinteren, men ellers er det ved computer, iPad, Wii, fjernsyn han bruger sin tid.
Så ja... Bjørn ville bestemt have godt af at gå til noget sport.
Men hvilken sport?
Holdsport som fodbold, håndbold osv. er ikke så oplagt. Jeg ved at flere med autisme, er glade for forskellige former for kampsport, Judo, karate el.lign. Men Bjørn har aldrig vist interesse for det, og så ville det virkelig blive en kamp at komme afsted.
Da Bjørn stadig var lille, gik vi til forælder/barn-rytmik og svømning, men den slags tilbud stopper omkring skolestarts-alderen. Senere var det eneste Bjørn sagde han gerne ville gå til Stikbold. (Ja, det smiler vi stadig meget af.) Men hvor går man til stikbold?
Og oven i det med at finde et godt tilbud og samtidig finde lyst og motivation, ja så kommer hele logistikken. Ok... den står alle familier vel i, men hvordan I andre klare det, ved jeg ikke.
Men I år er det lykkedes. Endda helt uden krumspring fra forældrenes side. Projektet PlayOn, som er støttet af Sundhedsstyrelsen og som har hjemme hos DGI Storkøbenhavn, er gået sammen med foreningen Lavia og Frejaskolen om et sportstilbud.
Projekt PlayOn sætter fokus på at gøre det muligt for børn med kognitiv funktionsnedsættelse, som f.eks. autisme eller ADHD, at være mere fysisk aktive. På Frejaskolen er det udbudt som del af eftermiddagsaktiviteterne, som børnene selv kan vælge til. Det betyder også, at det hele foregår i et trygt rum med følgeskab af de kendte pædagoger og andre børn fra skolen… og helt uden forældredeltagelse.
Aktiviteten indeholder udover den specifikke idrætsaktivitet også leg og nærværstræning. Og en af idrætsaktiviteterne er stikbold.
Det er næsten for godt til at være sandt..ik?

Som en ekstra "gave" arrangerer PlayOn i samarbejde med bl.a. Friluftskorpset, Natur der Bevæger, også nogle familiesøndage. F.eks. i morgen, hvor programmet byder på træklatring med instruktør og mad over bål. Jeg glæder mig... og så er det oven i købet min fødselsdag.4 kommentarer:

 1. Tillykke med at have fundet noget der passer til hans behov.
  Jeg har i flere år haft børn med autisme, ADHD, tidlig svigt o.a. til at komme og ride. Det har været 100% succes hver gang. Hos både drenge og piger. :-) Det kræver selvfølgelig at børnene kan lide dyr og at være udenfor, men hvis I en dag skulle have lyst til at prøve den sportsgren, så er I velkomne. :-)
  vh Birgitte (jeg er ven med Morten på FB - det var der jeg så linket til dette indlæg.)

  SvarSlet
  Svar
  1. Tak for dit svar.
   Ja du har helt ret. At gå til ridning er et oplagt valg for disse børn, fordi de ikke kun får rørt sig, men også træner mere følsomme sider. Kender også til en del andre børn med autisme, som rider og nyder det. Da Bjørn ikke er tryk ved dyr, er det ikke oplagt for ham.
   Jeg har selv haft hest som barn, så jeg har stadig et håb om at Bjørn vil prøve at ride en dag.

   Slet
 2. Tak for endnu et fint indlæg og en indsigt i jeres families hverdag.
  Håber I får en fantastisk dag i dag :-) og kæmpe tillykke med fødselsdagen.
  Knus Lena

  SvarSlet
 3. Mange tak.
  Jo en dejlig dag i skoven. Vi er godt brugte nu.

  SvarSlet

Mange tak for din kommentar