mandag den 26. maj 2014

Tanken om at bage et brød

Jeg er ramt af en voldsom udmattelse. Mangler overskud til de mindste ting. Jeg har flere dage tænkt på at bage et brød - en opgave der kræver overskud, men også ville give nyt overskud. Endnu er det ikke lykkedes. 

Jeg har erfaret, at en indsats kan give et nyt overskud. Hele marts og første halvdel af april gik jeg hver dag en tur, ca. en halv time i rask tempo. Det var ikke noget jeg havde overskud til, men når jeg alligevel afleverede Johannes i vuggestue, ja så var jeg ude, og kunne lettere tage mig sammen til at gå. Og det hjalp. Det gjorde godt at få rørt kroppen og mærke den friske luft. Det gav overskud til resten af dagen.


Om sorg

Torsdag og fredag i sidste uge, var jeg afsted på kurset "den medmenneskelige samtale" Et fantastisk kursus, der løber over seks gange to dage. Dette var den femte gang og temaet var "den sorgfulde samtale" - altså at begribe sorgens væsen og føre en støttende samtale med et menneske i sorg. 

Her kommer lidt fakta om sorg:

 • Sorgen er forbundet med et tab eller det at miste. Helt automatisk forbinder vi sorg med dødsfald, men tabet kan være have mange forskellige former.  
 • Jo større tab, jo større sorg. Når ens elskede bedstemor dør mæt af dage er det et tab, men måske ikke så stort et tab, som en skilsmisse eller erkendelsen af, at ens heldbred ikke tillader at man leve som man drømte om. 
 • Sorgen kan forstærkes hvis tabet kommer som et chok fremfor hvis det er noget man var forberedt på. 
 • Sorgen rammer hele mennesket, både psykisk (tanker og følelser), fysisk (krop og heldbred) socialt (livsvilkår) og eksistentielt ("meningen med livet")

Der er meget mere at sige om sorg, men jeg stopper her.
Jeg har tidligere gjort mig mange tanker om den sorg der er forbundet med at have et barn med et handicap (læs evt. dette indlæg) 

For mig var kurset spændende, men også udfordrende og fyldt med erkendelser. Først og fremmest erkendelsen af, at jeg selv er i sorg. Jeg har mistet ikke et menneske med et job. Jeg er blevet sagt op og det kom som et chok. 

Det er nok derfor jeg er så udmattet, at jeg ikke kan bage et brød.

6 kommentarer:

 1. Øv, Signe. Hvor er jeg ked af at høre det med jobbet.
  Det er så mærkeligt med livet, der er op- og nedture. Ind i mellem virker det som om der er flere nedture end opture. Jeg håber for dig, at du snart finder et andet job.
  Knus Lena

  SvarSlet
  Svar
  1. Kære Lena
   Tak for dine tanker. Ja det er noget skidt. Det værste er hvad det gør ved mit selvværd. Men en dag vil dette være noget jeg ser tilbage på, og forhåbentlig vil jeg så tænke at det førte til noget godt.
   <3 Signe

   Slet
 2. Hvor er jeg ked af det på dine vegne søde. Tænk at blive sagt op når man i forvejen ligger ned. Sorg kommer i mange former og styrker. Dødsfald som jeg selv har prøvet tæt på men ikke mindst sorg over at miste sit job. Jeg håber, af du kan finde styrken i den proces du lige nu gennemgår...tanker og knus til dig <3

  SvarSlet
  Svar
  1. Kære Gitte
   Tak for din hjertevarme besked. Du har ret, jeg vil lære noget at processen. Det åbner jo også for nye muligheder, og selvom jeg finder det skræmmende med den uvisse fremtid, så vil det sikkert bringe noget godt med sig. Overvejer at tage noget uddannelse... nu må vi se.
   <3 Signe

   Slet
 3. Æv. Men sikke kloge ord - krydser fingre for ro og gåturene skaber overskud på kontoen - og før hjemmebags-trangen vender tilbage, er jeg sikker på at Fakta's brød rækker - det vigtigste af at give sig selv den tid det tager, at komme til hægterne :-)

  - Anne

  SvarSlet
 4. Æv med jobbet, håber du måske allerede nu har fundet et nyt.

  Jeg kender så godt det med brødet, og det gælder jo i flere sammenhænge, den rette aktivitet kan selv om den koster give mere tilbage, og er derfor en god investering.

  SvarSlet

Mange tak for din kommentar